Zin in je werk

De vraag naar zin in je werk heeft twee kanten, en die zijn wezenlijk met elkaar verbonden. Wie zin ervaart in zijn werk, heeft automatisch ook zin in zijn werk.

Heb je zin in je werk? Heb je er plezier in? Krijg je er energie van? En zo ja: waardoor komt dat eigenlijk? Er zijn maar weinig mensen die zich dit soort vragen stellen en dat is jammer.

Half vijf

We kijken vaak vooral naar de functionele of praktische kant van ons werk. Verdient het goed? Kan ik carrière maken? Geeft het me status of vastigheid? Mensen zijn bereid om voor deze kant van werk heel veel op te offeren. Ik liep ooit op een maandagochtend met een collega de lift in. Terwijl de deuren zich achter ons sloten verzuchtte ze vermoeid: “Is het al half vijf?” Ik werd er koud van. Net als van de collega die me op een borrel vertelde dat de hypotheek van zijn luxe gezinsvilla helemaal vast hing aan zijn riante salaris. Een gouden kooi waar hij nooit meer zonder kleerscheuren uit kon.

Zin en nut

Zin in je werk heeft te maken met je drijfveren, met de waarde die je er aan toekent en de waarden die je er in terugvind. Met nut heeft het eigenlijk niet eens zoveel te maken. Het meeste van wat wij in ons werkzame leven presteren is van voorbij gaande aard. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om zin. Wie zin ervaart in zijn werk, heeft automatisch ook zin in zijn werk.

Kruispunt

Soms kom je op een kruispunt terecht in je loopbaan. Na een arbeidsconflict, ziekte of burn-out, soms zo maar, na verloop van tijd. Je vraagt je af of je een volgende stap kunt zetten, en hoe. Je vraagt je af wat de zin is van je werk, en wat je werkelijk wilt en kunt. Wat je talent is.

Zin in je werk

Als jij op zo’n kruispunt staat wil ik je uitnodigen om de sprong te wagen, en op zoek te gaan naar wat voor jou zin in je werk is. Mail of bel me vrijblijvend als je denkt dat ik je daarbij kan helpen. Van harte welkom!