Sprekende stilte

Ik ben de advent afgelopen week begonnen met een stilte-retraite in een trappistenklooster. Ik probeer dat regelmatig te doen. Ik leef mee op het ritme van de monniken en laat alle drukte en stress even helemaal achter me. Alle apparaten gaan uit.

Het blijft wonderlijk hoe je zo in een paar dagen tijd stil valt en leeg wordt van binnen. En weer helemaal opgeladen thuis komt.

Vraag

Ons leven is vol lawaai en afleiding en steeds meer mensen realiseren zich hoeveel kostbare energie en levensvreugde daarin verloren gaan. De vraag hoe je meer vanuit stilte en aandacht kunt leven hoor ik als geestelijk begeleider dan ook regelmatig. Het antwoord daarop is voor ieder heel verschillend. Je ziet vaak hippe lijstjes met tips and tricks voorbij komen, maar daar geloof ik niet zo in. Wel in goede begeleiding met persoonlijke aandacht.

Anders leven

Leven vanuit stilte. Op tijd op adem komen en opladen, niet geregeerd worden door lawaai en afleiding. Dat vraagt om anders leven. Uitzuiveren wat van waarde voor je is en wat niet, hoe je ‘nee’ kunt zeggen. Het vergt oefening. Vallen en weer opstaan, zoeken en mislukken. En nieuwe kracht vinden.

Sprekende stilte

Wil jij ook ervaren hoe de stilte spreekt? Misschien ben je al bezig met stappen zetten om je niet langer door lawaai, stress en afleiding te laten leiden? Ik wens je een mooie en verstilde tijd naar Kerstmis toe! Heb je vragen of wil je ervaringen delen, check dan mijn Facebookpagina of app of mail me.