Vergeet niet te wachten

De advent is begonnen. 24 dagen om naar Kerstmis te groeien, in een sfeer van inkeer en verwachting.

Advent

Advent (2006) door Gerda Smelik. Bron: ArtWay.eu

Advent

De afbeelding die je ziet is een kunstwerk van Gerda Smelik, en heet Advent. Ik geef hem je graag mee voor wat inspiratie.

Inkeer en verwachting

De kunstenares schrijft: ‘Advent, een periode van inkeer en verwachting, is verbeeld door een aardbol waarin een foetus valt te ontdekken. De donkere kleuren staan voor de gebrokenheid van het leven; het licht om de foetus en de stralenkrans van bladgoud om de aardbol kondigen de betere wereld al aan.

Wie het schilderij van dichtbij gaat bekijken, ontdekt dat de wereldellende ook weergegeven wordt door middel van portretten van mensen in nood.’

Vergeet niet te wachten

Wachten op dat wat in duisternis en stilte in ons groeit. Het niet afdwingen of forceren, maar stil worden en ontvangend in het leven staan. Dat is waar Advent ons in leert oefenen. Wachten en verwachten. Hopen op het wonder dat zich al aandient. In alle drukte van ons leven is dat vaak het eerste dat sneuvelt. Je zou het haast vergeten. Advent nodigt ons uit om stil te staan, om te keren. Ik hoop dat deze afbeelding je daarbij gaat helpen.

Ik zal deze adventstijd regelmatig een kleine beeldmeditatie posten op mijn Facebookpagina. Like de pagina, dan mis je niets. Ik wens je een goede gang naar Kerstmis toe!