Het is vaak verfrissend en inspirerend om te zien wat kunstenaars met oude teksten doen. Tekst kan zo ingesleten raken dat het je op een gegeven moment niet meer zo raakt. Als tekst ineens beeld wordt, ontstaat er een heel nieuw perspectief.

Het scheppingsverhaal overnieuw

Zo tekende Peter de Vries het scheppingsverhaal uit het eerste bijbelboek Genesis overnieuw. Met een pennetje en Oost-Indische inkt. Je ziet hieronder een van de eenvoudige maar prachtige tekeningen uit zijn ‘Paradijsverhaal als Sintcadeau’ uit 1959. Het verscheen dit jaar in een gloednieuwe uitgave en was te zien in het Centraal Museum in Utrecht. 

God schept het licht

God scheppen

Peter de Vries schiep God in inkt. Als een klein druk ventje, dat vol vuur aan de slag gaat met scheppen. Er vliegt, fladdert en krioelt van alles. Een humorvol stripverhaal van de eerste drie hoofdstukken uit Genesis, dat meer dan 2500 jaar geleden ontstond. Het is razend knap gedaan, als in één ruk zonder doorhalen. 

Paradijsverhaal

Peter de Vries tekende zijn verhaal als Sinterklaascadeau voor Mieke, een meisje waar hij verliefd op was. Mieke vond het cadeau schitterend, maar Peters liefde beantwoordde ze niet. Net als in het paradijs van Adam en Eva liep het ook hier niet goed af.

Alle moeite voor niets? Mooi niet! Het Sinterklaascadeau vond een uitgever en zo een groot publiek. Leuk om de afbeeldingen online eens op te zoeken en er Genesis bij open te slaan! Of om het te kopen en iemand cadeau te doen, als last-minute Sint-geschenk… Fijne Sinterklaas!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *