Skip to main content

Retraites

Retraites voor persoonlijke groei en zelfontdekking

Ze zijn terug van weggeweest: retraites. Een gezonde en broodnodige dosis me-time die je helpt om nieuwsgierig en geïnspireerd te blijven en jezelf niet te verliezen. Het unieke aan mijn retraites is dat ze een goede mix zijn tussen stilte, rust en afzondering, en het leren van nieuwe en verassende dingen die je innerlijk laten groeien. Welke retraite kies jij?

De mystieke blik: meditatief leren kijken en zien

Open ogen
De methode die we daarbij in deze retraite gebruiken heet Visio Divina. Het is een kijkmethode in vier eenvoudige stappen, die je op allerlei beelden en afbeeldingen leert toe te passen. Maar het is op de eerste plaats een meditatieve manier van kijken, in alle rust en aandacht. Die combinatie is bijzonder. Mediteren associëren we meestal met gesloten ogen. Maar deze manier van meditatie beoefen je juist met je ogen open.

Mystieke blik
Je leert zo om dieper te kijken, voorbij je eerste of tweede indruk. Je gaat onder en achter je ideeën, oordelen of inzichten kijken. Pas dan zie je vorm, kleur, perspectief en beweging. Je ziet dingen die je op het eerste gezicht nog niet zag. Er gaat een diepere laag voor je open. Je ontwikkelt een mystieke blik. 

Retraite
Deze kennismaking met visio divina heeft niet voor niets de vorm van een retraite, waarin veel ruimte is voor stilte en afzondering. Het gaat erom rustig te oefenen en te leren om met volle aandacht bij een afbeelding te zijn. Reflectie op de raakvlakken met je eigen leven zijn natuurlijk ook belangrijk. Welke (gods)beelden draag je in jezelf mee en hoe zijn die in de loop van de tijd veranderd?

Spirituele reis
We starten deze retraite met een verdiepende inleiding en gaan daarna aan de slag met verschillende kijkoefeningen. Je maakt daarbij een boeiende spirituele reis langs de meest uiteenlopende beelden en afbeeldingen: schilderijen, beeldende kunst, iconen, glas in lood, foto en zelfs video. Naast stilte en het leven op het kloosterritme zijn er ook momenten van uitwisseling. Daarin leer je je geraaktheid onder woorden te brengen en te delen, en je tegelijkertijd te laten inspireren door de blik van anderen. Want ook hier geldt dat “twee meer zien dan één”.

Je bent van harte welkom! Meld je direct aan via deze link, of mail me als je op de wachtlijst wil. Dan informeer ik je als er nieuwe data bekend zijn.

SKGV accreditatie wordt aangevraagd

De mystieke blik: innerlijk vrij

In de basis-retraite De Mystieke Blik heb je geleerd om meditatief te kijken en zien. Ook heb je geleerd om je kijkervaringen te verbinden met wat er gaande is in je innerlijk leven hier en nu. In deze retraite vervolg je je spirituele reis.

Verdiepende stap 
Ook nu zijn beelden en afbeeldingen onze gidsen. Wat laten ze ons zien? Hoe raken ze ons? Hoe zetten ze ons in beweging? We frissen de basisbeginselen van de Visio Divina weer op, en zetten een volgende verdiepende stap in de ontwikkeling van je mystieke blik.

Innerlijk vrij
Het verrassende van je eerste ervaringen met de mystieke blik was het dat het je lukte om anders te kijken dan doorgaans. Je kon oordelen en verwachtingen even parkeren, het lukte om ergens even voorbij jezelf te komen. Daardoor zag je dingen die je eerder niet zag, en kon je diepere lagen zien. In de spirituele traditie wordt dit onthechting genoemd. Een houding van loslaten die je innerlijk vrij kan maken. In deze retraite wordt dit voorname spirituele thema uitgediept en verbonden met een aantal indrukwekkende kunstwerken.

Blik naar binnen en naar buiten
Bij mystiek denken veel mensen vaak aan zweverigheid, of helemaal opgaan in een spirituele toestand. Het tegendeel is waar. De meeste mystici zetten hun innerlijke geraaktheid om in een uitzonderlijk sociaal en maatschappelijk engagement. Ze richten hun spirituele blik niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten. Hoe ze dat precies doen? Kom het ontdekken!

Aan de slag
We starten deze retraite met een uitgebreide inleiding en een onderlinge kennismaking. Daarna gaan we aan de slag met verschillende kijkoefeningen. Naast stilte en het leven op het kloosterritme zijn er ook momenten van uitwisseling. Daarin leer je je geraaktheid onder woorden te brengen en te delen, en je tegelijkertijd te laten inspireren door de blik van anderen. Want ook hier geldt dat “twee meer zien dan één”. Je bent van harte welkom!

Je bent van harte welkom! Meld je direct aan via deze link, of mail me als je op de wachtlijst wil. Dan informeer ik je als er nieuwe data bekend zijn.

SKGV accreditatie wordt aangevraagd

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?